Warning: A non-numeric value encountered in /www/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5852

Een unieke en persoonlijke grafsteen

“Hoe eenvoudig een grafmonument ook is, het moet toch iets heel bijzonders zijn. Iedere persoon is immers uniek. Het moet dan ook niet zo zijn dat je naar een grafsteen moet toelopen om te kunnen lezen wie er begraven ligt. Een grafsteen moet bij de persoon passen, een steen moet als het ware iets over de overledene zeggen.

Veel te vaak zie je nu nog rijen uniforme graven, kil en onpersoonlijk. En dat kan best heel anders. Wij proberen grafstenen te ontwerpen met een ziel. Grafstenen waar je bij blijft stil staan.” Dat stelt Mieke de Block, sedert 1 augustus 2018 eigenaresse van RMP Grafmonumenten in Landgraaf in Schimmert en bijna 30 jaar de kracht achter De Block Natuursteen.

Iedereen die wel eens een begrafenis heeft meemaakt weet uit ervaring hoe kil en onpersoonlijk de Nederlandse dodencultuur kan zijn.

Begraafplaatsen liggen er ongenaakbaar bij met hun rijen uniforme graven. “Op de kerkhoven zie je veel van hetzelfde. Het is vaak standaard en komt rechtstreeks uit de ‘fabriek’. Dat is overigens pas iets van de laatste twintig, dertig jaar. Toen moest alles opeens machinaal en efficiënt. Dat gold ook voor het onderhoud van de kerkhoven en dat zie je nu natuurlijk terug. Maar het is en blijft toch akelig eenvormig en steriel.

De basis van het succes van RMP Grafmonumenten is de zeer persoonlijke aanpak.

Mieke: “Dat is het allerbelangrijkste. Het gaat om de persoonlijke aandacht. Wij hebben ons gespecialiseerd in het maken van grafmonumenten met een hele persoonlijke invulling. En daar moet je ruim de tijd voor uit trekken. Het is niet zo dat je een kant en klare grafsteen uit het rek trekt. Nabestaanden die een grafmonument uitzoeken voor hun dierbare moeten dat in alle rust kunnen doen. En die rust en tijd willen wij graag bieden.”

Een grafmonument kopen bij RMP Grafmonumenten is dan ook vaak een heel proces.

“Een proces van luisteren, ideeën aandragen, stimuleren, schetsen maken enzovoort. Niemand op de wereld is hetzelfde. De meeste grafstenen die wij ontwerpen hebben dan ook vaak hun eigen verhaal. Dat maakt zo’n grafmonument bijzonder en dat geldt zeker voor de nabestaanden, die daar zeer nauw bij betrokken zijn geweest.”

Als je 50 jaar melkboer bent geweest

Een persoonlijk gedenkteken.
Dit grafmonument is meer dan een gewone grafsteen.

Een dansende bloem

Twee dansende figuren vormen samen een bloem.
Grafkunst in brons. Een grafmonument ontworpen door een vriendin van de overledene. Zij maakte een model van het gedenkteken in was. In India uitgevoerd in brons ruim 1 meter hoog. Een zeer persoonlijk kunstwerk, uitgevoerd op een liggende zerk.

Vanaf foto’s wordt een bronswerk gemaakt

Cindy

Vlak voor haar plotseling overlijden had ze nog een uitgebreide fotoreportage laten maken. Dat was de basis voor het maken van een beeld in brons. In India gingen de kunstenaars aan het werk en na een aantal weken kon het wasmodel aangepast worden aan de C van Cindy. Het ontwerp voor het monument kwam tot stand in nauwe samenwerking met de ouders. Het moest een monument worden waarbij zij later in de toekomst ook bijgezet kunnen worden. Vandaar de symboliek, de C van Cindy uitgezaagd uit de letterplaat waarop in de toekomst de namen van de ouders komen te staan. De vader van Cindy wilde graag zelf de naam monteren. Uiteraard kan dat.

Muziek was ons leven

De harmonie van het leven

Het lijkt zo eenvoudig een solsleutel op een grafzerk. Maar ook hier geldt weer dat RMP geen plakwerk levert. Uitgangspunt is een dikke plaat die door middel van verzagen en wegkappen dunner wordt gemaakt. Dat geldt trouwens ook voor het staande gedeelte van dit bijzonder grafmonument.

De vloedgolf van het leven

Zoals het leven

Veel meer dan een gewone grafzerk. Een staande grafsteen is niet altijd nodig